Thursday, February 6, 2014

UYKU DÜZENİ (İPEK HANIM 19 AYLIK)

Kendimi başarılı bulduğum, kendi kendimi takdir edebildiğim sayılı konulardan birisi oldu kuzucuğmun uyku düzeni. Sonunda başardım. 17-18 ay boyunca günlerce üst üste uykusuz kaldıktan sonra. Gece 4-5 kere uyanıp, derin uykuya dalma şansını kaybettikten sonra, uyandırmadığım sürece hiç ses duymadan mışıl mışıl uyuyan kocacığıma içten içe diş biledikten sonra, (işe başladıktan sonra onu da destek olması, biberon hazırlaması için uyandırmaya başladım ) ve uykumu almak için izin alıp eve gitmenin çare olmayacağını bilip, şirketin revirinde öğle arası, ağrı kesici serum bağlatıp, uyuyarak enerji topladıktan sonra sonunda başardım ben bu işi.
 En başından bilmemiz gereken, bir bebek nasıl uykuya dalarsa gece uyanmalarında da aynı şeyi ister. Ve gece uyanmalarında kendi kendine dalmayı öğrenmesi için sallayarak veya emzirerek uykuya dalma alışkanlığını bırakması gerekir.
Başından beri uyku ritüeli oluşturmuştum. Ama dizde sallama alışkanlığından bir şekilde kurtulamıyorduk. Uyku ritüeli hep aynı saatte kişisel temizliğini yapıp, pijamasını giyidirip, kitabını, masalını okuyup, ninnisini söyleyip uykuya dalmasını sabırla beklemekle oluyor. Bu sabırla bekleme sırasında sabredemez de sallayıvereyim hemen uyusun derseniz, geçmiş olsun. Sabaha kadar dizinizde... Bu ritüel sırasında karşımızdaki bebek şahsiyetinin bizi anlamadığını düşünsek dahi, artık yatma vaktimizin geldiğini kedilerin ve köpeklerin uyuduğunu, mümkünse gökyüzündeki aydedenin çıktığını, uyursa büyüyeceğini sabırla ve defalarca anlatmakla oluyor. Bu anlatımın ötesinde en başta anlattığım kararlı duruş ve rutin çok önemli. Çünkü bebekler rutini seviyorlar, aslında ilginç bir şekilde sınırlarını bilmekten hoşlanıyorlar. Yatılması gerektiğini sakin, soğukkanlı bir şekilde anlatabildikten sonra bebişin taciz ağlamaları susturulamıyorsa yatağına bırakılıyor.  Uyku arkadaşı, emziği, sütlü biberonu veriliyor. Bizim minik kuşun uyku arkadaşı olarak kendi seçtiği bir battaniyesi var. Onsuz yatmaz. Ferberin "Cry it Out" yöntemindeki gibi odasında tek başına bırakmadık. Denemedik mi ? Denedik ! Onu bile denedik. Ama 3-4 dakikadan sonra canınızın bir parçasının çığlıklar atarcasına ağlamasına yüreğiniz dayanmıyor. Bizim taktiğimizde yanında yatılıp, uyuyor numarası yapılıyor. Yine ağlayabiliyor ama delirircesine değil. Bu arada üzerinize çıkıp zıplamak, maymunluk yapmak, öpmek şeklinde tacizler devam ediyor. Siz uyku durumunuzdan taviz vermiyorsunuz. Belki 1 saat öylece yatıyorsunuz. Sinirlenmiyorsunuz. Sonucunda bir şekilde uyumuş oluyor. Siz de gece uyandırılma riskini düşünerek olduğunuz yerde uyumayı tercih ediyorsunuz. Bu sürede iş ve ev arasına sıkışmış hayatınıza bir soluk getirmek, 1-2 saat kitap okumak, film izlemek gibi maceralara atıldığınızda yine uykusuz bir gece geçirmeniz çok mümkün.
Napsanız olmuyorsa sabredin. 2 yaşında, tüm dişler tamamlandığında, nörolojik gelişimi de baya yol katettiğinde kesin düzene giriyormuş. Benimkisi 20 aylık ve yeni düzeldi.
Ha bir de, yukarıda anlattıklarımdan daha önemlisi. Bebeklerimizin katı kurallardan önce sevgi dolu, soğukkanlı ama gerektiğinde sakince sınır koyabilen yetişkinlere ihtiyacı var. Duygularını kontrol edemeyen, bağaran çağıran, ağlayan anne babalara değil.
Geldiğimiz son nokta. Uyku tulumu giyilip, ışıklar söndürülüp, yatağına yatırılan kuzucuğun eline biberon verilir. O onu içerken, kızım 5 dk sonra çiş yapıp gelicem denir. Bu sırada küçük hanım uykuya kendi kendine dalar. Şimdi kendinize ve eşinize vakit ayırabilirsiniz !
13 Aylık, şampiyon aşağıdaki resimde anneyi uykusuz bırakmış.
NOT: İpek Hanım, kendi uyku arkadaşını kendisi seçti. Onun napmaya çalıştığını anlamak, neye ihtiyaç duyduğunu izlemek, uyku saatini geçirmeden ne zaman ağırlaştığını hissetmek o kadar önemli ki. Ben anne olduktan sonra insanları gözleyerek, konuşmalarını beklemeden ne istediklerini çözmekte uzman oldum.
2. Uzmanlık sorumuz şu; Onun bir birey olduğunu unutmadan, kişiliğini işgal etmeden, anneliğin yedirme ve besleme içgüdüsü nasıl tatmin edilecek ? BİLMİYORUM. Maalesef, ağzını sıkıştırıp, çorbaları boğazına dökmemek için kendimi çok zor tutuyorum. Bildiğim bir tek şey var. O benim kendimi tatmin aracım değil.

2 comments:

  1. Süper anne! Dip notuna gönülden katılıyorum, benim süper kızım onu da başaracak.

    ReplyDelete
  2. Başardığın sayılı işlerden mi? Ben başaramadığın tek bir iş dahi bilmiyorum.

    ReplyDelete